Voedselintolerantie

In Nederland heeft ongeveer 2% van de volwassen bevolking last van lactose-intolerantie, Coeliakie (glutenintolerantie) komt in Nederland voor bij 1 op de 100 mensen en 1-3% van de volwassenen heeft last van voedselovergevoeligheid voor noten. En dan zijn er nog heel veel van ons die nog nooit een voedselintolerantietest hebben gedaan maar het uiteindelijk wel blijken te hebben. Het hebben van een voedselintolerantie kan erg vervelend zijn maar er valt zeker wel mee te leven. Als je “maar” voor 1 groep allergische bent hoeft het nog niet zo erg te zijn. Als je voor meerdere groepen allergische blijkt te zijn kan het wel een wat lastiger verhaal worden. Letten op je eten is nooit echt leuk maar je gezondheid gaat boven alles natuurlijk!

Verschillende soorten

Je kunt natuurlijk voor heel veel dingen intolerant zijn. De meest bekende zijn de lactose-intolerantie, coeliakie en notenintolerantie.

Lactose-intolerantie

Als het verteren van lactose oftewel melksuiker in de aanbevolen hoeveelheid melk of melkproducten klachten geeft, is sprake van lactose-intolerantie. Om lactose te verteren is het enzym lactase nodig. Lactase wordt aangemaakt in de darmwand. Wanneer er te weinig lactase wordt aangemaakt in de darm, wordt lactose niet of niet volledig verteerd. Dit geeft lang niet altijd klachten. Als je wel last krijgt van klachten kan het volgende optreden: buikpijn, kramp, misselijkheid, een opgezette buik, winderigheid en diarree.

Coeliakie

Mensen met coeliakie (glutenintolerantie) kunnen niet tegen gluten. Gluten is een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in bepaalde granen, zoals tarwe. Het eten van gluten veroorzaakt een reactie waardoor het slijmvlies van de darm beschadigd raakt. Deze beschadiging kan verschillende klachten veroorzaken, zoals diarree, buikpijn, vermoeidheid en gewichtsverlies. Coeliakie kan alleen behandeld worden door een glutenvrij dieet te beginnen. Tegenwoordig liggen de supermarkten vol met glutenvrije producten zoals pasta, brood en crackers. Zodat jij alsnog een zo normaal mogelijk leven kan lijden.

Notenallergie

Noten kunnen ernstige reacties geven, een enkele keer zelfs met fatale afloop. Wie een notenallergie heeft reageert vaak op meerdere soorten noten. Zelfs als deze qua plantenfamilie niet bij elkaar horen. Maar notenallergie kan ook milder verlopen en gerelateerd zijn aan berkenpollenallergie. Bij lichtere symptomen van noten is het zelfs aan te raden om ze 1 á 2 keer per week te blijven eten. Als je de noten helemaal gaat vermijden is er zelfs een kans dat je een echte heftige allergie ervoor oploopt. Symptomen van een notenallergie zijn: kleine blaasjes in de mond en keel, zwelling, roodheid, jeuk, tinteling van mond en kriebel.

Geef een reactie